11/7/08

Abric I Ermites





Font de les imatges: Ramon Vinyes i Ajuntament d'Ulldecona.

L'abric I es troba a la part sud del jaciment, a 260 metres de l'abric VIII. Té uns 7 metres de llargada i 1 metre i mig d'alçada de mitjana. La superfície de la paret est està erosionada. Les pintures s'han conservat on la paret és més inclinada. És l'abric on s'han conservat més figures (unes 170). S'hi representen diverses escenes de cacera.

A la banda esquerra es poden apreciar les restes de les figures que algun dia degueren formar una composició, però que s'han degradat i només en queden algunes i en no molt bon estat.

Les figures 1, 2, 3 semblen estar relacionades amb una estratègia de cacera o vigilància. A sota d'aquests arquers hi ha restes de pintures, entre les quals es pot apreciar un cérvol? (el cap no se li ha conservat) que sembla que trepi (figura 7). A sota hi ha una parella de caprins i restes d'altres animals (el cap d'una cabra, fig. 10).

A sota hi ha un animal deteriorat amb les potes plegades, que sembla haver estat mort per un caçador, les restes del qual es troben al seu costat (figures 18 i 19). Més a la dreta hi ha altres arquers que poden estar relacionats amb la mateixa escena (fig. 17, 21,22,23) o bé les figures 21,22 i la resta 24 poden estar caçant la figura 23, que podria ser un caprí.

Les restes situades més a la dreta (figures 25-34) semblen estar relacionades amb una altra escena de cacera orientada a la seva dreta i que podria tenir relació amb el plafó principal d'aquest abric.



El fris interior dret és el nucli de figures més nombrós de tot el jaciment. (El que anomenem plafó principal). Sembla que l'estructura de la paret va inspirar els artistes perquè n'aprofitaren el relleu per crear la seva composició.

El plafó principal està format per diverses escenes que formen una gran composició la temàtica de la qual és la cacera. A la part més inferior de la imatge hi ha restes que no podem identificar.

L'escena central està formada per un ramat de cérvols que fugen ferits i són perseguits i atacats amb fletxes per nombrosos arquers. A la part superior central del plafó hi ha una figura que no ha estat identificada (56) i a sota seu una altra que podria ser un au (57), encara que és difícil assegurar-ho.

A la part dreta de la imatge hi ha quatre figures que no semblen relacionades amb l'escena principal de la cacera, tot i que són dos arquers i dos animals. Són les figures 92, 93, 94 i 95.

La figura 94 és especialment interessant, ja que és la única que només ha estat perfilada i no ha estat reomplerta. A més per la seva posició i la forma guarda certes similituds amb la figura prehistòrica de la moleta de Cartagena, de Sant Carles de la Ràpita, malauradament desapareguda.