11/7/08

Pintures rupestres d'Ulldecona. Dades històriques




Les pintures rupestres de la serra de la Pietat foren descobertes casualment per Joan Ruiz, de l'equip infantil d'espeleologia del Centre Cultural i Recreatiu d'Ulldecona el 31 de març de 1975. Descobrí concretament l'abric V. Van comunicar la notícia a uns membres del Grup Espeleològic d'Ulldecona: J.M. Querol i Joaquim Virgili; i aquests a Joaquim i Josep Romeu.

El 27 d'abril, el GEU realitzà les primeres fotografies. Josep i Joaquim Romeu descobriren dos nous abrics (IV i VII). Es demanà la col·laboració de l'Equip de Recerques Espeleològiques i l'Espeleo-Club de Sabadell (ECS) i es formà un grup de treball per fer l'estudi de les pintures. Els membres d'aquest grup de treball foren Ramon Viñas, Domènec Miquel, Ramon Ten, M. Lluïsa Mora, Maria Canals, Josep Romeu i Joaquim Romeu. També hi col·laboraren Josep Querol, Joaquim Virgili, Joan Ruiz, Consol Martin, Elisa Sarrià, Marc Viñas i Domènec Campillo.

El 4 de maig s'iniciaren els treballs a l'abric V. Es tractava de calcar, fotografiar, prendre anotacions i fer un aixecament topogràfic dels abrics. Es localitzà l'abric VIII. El 10 i l'11 de maig es descobriren els abrics I, II i III, que foren calcats i topografiats els dies 17, 18 i 19 de maig. Els treballs de prospecció donaren com a resultat la descoberta de l'abric VI i els dos abrics de la partida Esquarterades. El 27 de desembre de 1975 es donà per acabada la campanya. Posteriorment, el 1980 es descobrien l'abric V exterior i el IX.

Els abrics es protegiren i alguns es tancaren (I, II, V i VIII). L'any 1996, el conjunt va ser inscrit al Registre General de Béns d'Interès Cultural del Patrimoni Històric Espanyol, amb categoria de Zona Arqueològica. El 16 desembre de 1997 el prehistoriador Jean Clottes va visitar el conjunt, comissionat per la UNESCO, en el marc de les inspeccions que va fer per informar-se sobre l'expedient perquè les pintures de l'arc mediterrani de la península Ibèrica fossin declarades Patrimoni de la Humanitat.

El 30 d'octubre de 1998 dos equips científics, un de la Universitat de Barcelona (Josep M. Fullola i Pericot i Joan Salvador Mestres) i un altre del Servei d'Arqueologia de la Generalitat (Ramon Ten, Josep Castell, Joany Vianney), dirigits pel professor Paul Pettitt, de la Universitat d'Oxford es van desplaçar al conjunt rupestre per extreure mostres de pintura per sotmetre-les a l'anàlisi cronològica.

En la reunió del Comitè del Patrimoni Mundial, que tingué lloc a Kioto entre el 30 de novembre i el 5 de desembre de 1998 s'aprovà incloure en la llista del Patrimoni Mundial l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.